V75®: Fenomenale Francesco Zet

Hur ska sagan om Francesco Zet sluta?
Daniel Redéns fyraåriga fenomen avgjorde lätt trots tyngsta resan i Sprintermästaren.
– Det är något alldeles extra, jag har aldrig haft en större talang, sa en lyrisk tränare.


Kriteriet, Breeders Crown, Kungapokalen – och nu också Sprintermästaren.
Det tycks inte som om Francesco Zet går att besegra. Den nya superstjärnan från Daniel Redéns stall bjöd på stor show när fyraåringarnas sprinterfest avgjordes under torsdagen i Halmstad.
Francesco Zet vann enkelt sin uttagning tidigare under kvällen, men fick arbeta betydligt hårdare i finalen. Iznogoud Am, som också tagit hem sitt försök, drog innerspåret vilket betydde full fart mot ledningen. Det innebar att storfavoriten Francesco Zet och Örjan Kihlström fick finna sig i att göra jobbet först utvändigt.
Spårande Iznogoud Am, som öppnat 07,7 första 500 meterna och varvat på 09,5 satte allt på ett kort och skaffade sig någon längd genom sista kurvan – men Francesco Zet hade mer att ge. Ledaren stod för en toppinsats men kunde inte värja sig mot övermakten i den avgörande slutstriden.
– Fy fasiken alltså…det var första gången med två heat och det såg väl ut som att han inte fattade vad det gick ut på, men herregud. Det är svårt att förstå, men han springer fortfarande mest och leker i loppen. Det är något alldeles extra, jag har aldrig haft en större talang. Det ska till ett jäkla monster för att plocka ned en så fantastisk häst som gick i ledningen. När det ska ges lite extra så gör han det, det är det som kännetecknar sådana här champions, sa Daniel Redén kort efter segern.

Tredje titeln på fem år för Daniel Redén
Segertiden var strålande. Francesco Zet, som här tjänade 1,2 miljoner kronor, klockades till 1.09,4 över 1609 meter autostart vilket var en tiondel över löpningsrekordet. Daniel Redén fortsätter därmed sin dominans i Sprintermästaren, det här var tränarens tredje seger i loppet på de fem senaste åren. För Örjan Kihlström handlade det om han sjunde triumf.
– Det blev ju lite spännande med Iznogoud Am från spår ett, det bäddade för en spännande final och det blev det ju. Han var lite halvloj i sista sväng, jag fick dra tussarna och då förstod han att det var på allvar. Det är en fantastisk häst, när jag satt bakom honom i provstarten så var det väl nästan att jag tänkte: hur fasen ska de kunna slå den här? Så här långt är han definitivt en av de bättre hästar som jag har suttit bakom, berömde Örjan.
Bakom de båda duellanterna stod även Idomenio Sisu för en mycket vass insats. Petri Salmelas häst, som tagit sig till final som bäst seedade fyra, tappade mycket mark från start men sluggade sig in som trea. Sourire Frö segrade i det tredje uttagningsloppet och slutade i finalen sexa.

Chebba Mil prisutdelning.jpg

Ny storseger – Chebba Mil slog till igen
Hon är inte den snabbaste från start, men otroligt stark till slut.
Segern i Drottning Silvias Pokal följdes upp med en ny succé för Chebba Mil när det blev repris i Stosprintern. Det italienska stoet som tränas av nederländaren Paul Hagoort visade att hon är ett av Europas vassaste fyraåriga ston efter att ha bärgat finalen värd 800 000 kronor.
Chebba Mil, i vanlig ordning körd av Robin Bakker, kunde inte vara med i startkörningen men styrdes på först i tredjespår med 700 meter kvar. Långspurten var blytung. Favoritspelade Imhatra Am hade körts fram utvändigt ledaren med ett knappt varv kvar och höll storstilat, men var maktlös att svara sista biten när Chebba Mil kom anstormande. Segern togs på 1.10,7 över 1609 meter autostart.
– Det är en speciell häst. Hon är inte så snabb ut bakom bilen, men vi fick ändå en bra start och rygg på Imhatra Am. Sedan fick vi gå först i spåren sista 700 meterna, men hon gillar det, hästen är stark och vi hade kontroll. Hon vann lätt i dag, sa Robin Bakker.

Ingen kunde fånga King Cole i stayern
Till ledningen och öka takten successivt. Ingen kunde ta in försprånget på King Cole.
Femåringen som tränas av Daniel Wäjersten visar strålande form och plockade sin tredje raka seger efter att ha befunnit sig hela vägen i ledningen av Summer Meeting Stayer. Per Linderoth hade plats i sulkyn bakom King Cole som fortlöpande skruvade upp tempot i täten. Starke Hades de Vandel kom snabbt över upploppet, men avslutningen räckte inte längre än till silverpengen.
– Jag är jäkligt glad. Man har ju gått här hela dagen och väntat för att få köra det här loppet och att det gick så här bra är tacksamt. Jag ville skruva upp farten efter hand och hela sista varvet körde jag egentligen så fort jag kunde, sa Per Linderoth.

Dubbelt upp för Martinsson i Diamantstoet
Femstjärnig insats av Chablis Ribb i femåringsloppet.
Stoet från Josefine Ivehags stall gick i ledningen i tufft tempo och fick över sista långsidan ta emot favoriten Marion Fouty Bon – men ryckte in på upploppet. Honfleur Mearas som liftat med i ryggen störtdök den sista biten när det blev fritt, men ledarinnan höll undan för Magnus A Djuse.
Ett försök till Diamantstoet kördes under kvällen.
Loppet fick ett härligt resultat för tränaren Eric Martinsson. Parfait A.F flög till ledningen för Carl Johan Jepson och stannade där ohotad hela vägen. Tvåa, från ryggen, stallkamraten Fluttershy A.F.
Sju rätt på V75® gav 3889 kronor tillbaka. Sex rätt betalade 41 kronor. Ingen utdelning för fem rätt. Pengarna från den potten flyttas över till V75® i Halmstad på lördag.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Foton: Mikael Rosenquist, TR Bild

Publicerad fredag 8 juli 2022. info@axevalla.travsport.se