Inför V75® (jackpot): Jagar tredje raka efter flytten

Före flytten hade han 3 segrar på 37 starter.
Efter flytten ståtar han med två raka triumfer och ny rekordtid.
På lördag kan hästen som har hittat nya växlar vara nyckeln till jackpotmiljonerna på V75®.


Linares (V75-2) inledde karriären hos Svante Båth och gick därefter till Ulf Stenströmer innan Carl-Otto Göransson tog över ansvaret. Sedan mars är det Anders Svanstedt som sköter hästens träning och hos Axevallatränaren tycks den sjuårige valacken ha hittat nya växlar.
- Jag hade förstått att det var en ganska het och besvärlig häst. Det sa Carl-Otto till mig, att han är lite besvärlig att köra, och det sa Stenströmer också. Men det går faktiskt ganska bra. Man får anpassa sig lite bara så funkar det helt okej. Jag har faktiskt några andra hästar i stallet som är mycket värre att köra än han, säger Anders Svanstedt i veckans avsnitt av podden V75® - lördag hela veckan .
Linares levererade direkt i debuten för sin nye tränare, när han dundrade på i ledningen och vann närmast överlägset på nya rekordet 1.12,9 över medeldistans.
- Det var en helt otrolig prestation. Nu var banan väldigt, väldigt snabb men han sprang ifrån alla andra hästar i loppet och var bara bäst, säger Anders Svanstedt.
- Han låg på ganska mycket och jag tyckte väl att jag körde lite för fort, så jag väntade på att han skulle stanna. Han började släppa bettet lite i sista sväng och då tänkte jag att nu är det väl färdigt. Men då ruskade jag lite i honom och då stack han i väg. Det gick väl runt 1.10 sista 500 och det kändes som att jag fick förbereda mig för att dra stopp på honom med 100 meter kvar till mål. Det händer definitivt inte ofta.
I den efterföljande starten blev det på nytt enkel seger från ledningen, på den något beskedligare kilometertiden 1.15,9 över 2 640 meter.
- Vi ändrade lite rutiner och jag har lärt känna honom lite bättre i tävlingssammanhang, så nu senast på Axevalla var han väldigt lugn och behaglig att köra. Men då var vi storfavoriter och det var ett lite annat läge, och jag behövde kanske inte ha honom på styva linan. Han gick lite på halvfart men det var skönt att se att han var så reglerbar och fin.

”Sätta på sig hockeyutrustningen”
Det är Sundbyholmstravet i Eskilstuna som arrangerar lördagens V75® och det ligger jackpotmiljoner i potten. En eventuell ensam vinnare med sju rätt kan bli 53 miljoner kronor rikare. Linares startar i klass I och skulle han lyckas ta tredje raka kommer värdet på V75 få en rejäl skjuts.
- Nu är det V75 och då måste vi ladda upp honom lite mer. Jag gjorde en jättelångsam och försiktig provstart på Axevalla, jag gjorde allt jag kunde för att hålla honom så lugnt som möjligt, för det var ju 2 600 då också. Det lyckades vi bra med men nu är det allvar och V75 så då får vi hotta upp honom lite grann och då får jag nog hålla i mig.
Anders Svanstedt sitter själv i sulkyn och han ska lotsa hästen från spår tio bakom startbilen.
- Vi fick bakspår och det kan nog bli lite struligt. Vi har rygg på Peter Norman och han får kanske sätta på sig hockeyutrustningen. Första 50 meterna är det fullt ös så jag hoppas att Peter har en startsnabb häst.
Det är precis vad Peter G Norman har. Hans Max Lane tillhör spetsbuden och det betyder i sin tur att Linares med lite tur kan komma igenom bra från start och hitta en fin position.
- Jag har svårt att se att de kutar ifrån honom i den här klassen och vi ska nog kunna vara med och kriga om det, säger Anders Svanstedt.

Kanal 75

Foto: Mikael Rosenquist / TR Bild

Publicerad onsdag 31 maj 2023. info@axevalla.travsport.se